dør

Et lettere filosofisk spørgsmål angående en dør

Et lettere filosofisk spørgsmål angående en dør

editorial

Det her kan komme til at lyde lidt højtravende, men prøv at følge med os alligevel, for det kan starte en meget munter samtale med en ven, du har til bords, eller når samtalen er ved at gå lidt død.

Der er nogle ting, som vi bare tager for givet, fordi vi eventuelt ikke ved, hvad der ellers skulle være sandheden.

Hvis alle folk for eksempel var blinde, ville vi så vide, hvad der var farver?

Lever vi egentlig i en drøm, eller er vi vågne?

Men noget mere konkret, som vi kan snakke med alle om, er, om du kigger på forsiden eller bagsiden af en dør.

For døren er jo ens på begge sider, men tæller det så, at den side, som der vender ud mod det største rum eller flest mennesker, også er den side, som man betragter som forsiden?

Er det den side, som der er mest medtaget af solen og dermed er blevet lettere afbleget, som der er forsiden?

dør

Kigger du nu på bagsiden eller forsiden af døren?

Hvis der står en person på hver sin side af døren – og den behøver endda ikke at være lukket – så vil hver person nok mene, at de kigger på forsiden, men det samme gør sig jo gældende, hvis de bytter plads; så har de pludselig en anden side at kigge på, men de melder det samme ud!

Bare fordi den ene side vender ind mod et lille værelse, og der er slukket for lyset herinde, så er det ikke det samme som, at det her er bagsiden.

Som det så er med så meget andet filosofi, så kan man spørge, hvad det egentlig skal gøre godt for at have den her slags spørgsmål.

Men det er jo meget godt at vide, hvis man nu beder en person om at gå om til forsiden af døren – for hvor skal vedkommende så gå hen?