stress symptomer

Få tjekket dine stress symptomer når de opstår

Få tjekket dine stress symptomer når de opstår

editorial

Når tusindvis af danskere hvert år lader sig sygemelde med kronisk stress, skyldes det en mikstur af forskellige uheldige faktorer. Mange mennesker oplever et urimeligt pres fra deres arbejdsplads, som sammen med øvrige forventninger fra familien og eens egne høje krav til sig selv danner grundlag for tidlig udbrændthed og stress.

Stress kan være yderst gavnligt i situationer, hvor man skal præstere ud over det sædvanlige – for eksempel i forbindelse med sport. De reaktioner, som stress afføder i krop og sind, er nemlig rettet imod umiddelbar fare, og skal sætte os i stand til enten at løbe meget hurtigt for at komme væk i en fart, eller kæmpe med stor styrke for forhåbentlig at overvinde fjenden.

Problemet opstår, når stress får lov at bide sig fast og blive til en kronisk tilstand. Ved stress sættes nemlig vigtige kropsfunktioner ud af spil, idet de funktioner prioriteres, som skal hjælpe og til at flygte eller kæmpe – for eksempel muskelstyrke og reflekser. Hukommelse, koncentrations evne og fordøjelse sættes ud af spil. Og det siger sig selv, at man ikke kan føre en tilværelse uden disse funktioner på længere sigt.

Hvad er stress symptomer?

De mest almindelige symptomer på stress inkluderer mavesmerter (som følge af den hæmmede fordøjelse), manglende fokus, søvn besvær, åndenød, hjertebanken, svedige håndflader og en ubehagelig fornemmelse af svimmelhed eller uvirkelighed. Stress symptomer kan også inkludere hovedpine og svære muskel spændinger. Oplever du disse symptomer, bør du øge hjælp hos egen læge med henblik på en sygemelding – stress er en farlig tilstand, som slider på krop og sjæl.

Det er dog også vigtigt, at du får afklaret hvorvidt symptomerne skylde stress eller angst. Selv om de to lidelser kan minde meget om hinanden på overfladen, er der dog væsentligt forskel på dem. Og de skal behandles fundamentalt forskelligt, hvis behandlingen skal have effekt. Du kan læse mere om stress og angst på angstekspert.dk