Røntgenundersøgelse

Røntgenundersøgelse - få den foretaget på en røntgenklinik

Røntgenundersøgelse - få den foretaget på en røntgenklinik

editorial

Både røntgenstråler og ultralyd betragtes som sikre diagnostiske værktøjer. De anvender meget lave niveauer af ioniserende stråling, som har ikke vist sig at være skadeligt i diagnostiske doser.

Hvad er røntgen?

Røntgenstråler er en type elektromagnetisk stråling, hvilket betyder, at de bevæger sig gennem luften med lysets hastighed. Når røntgenstråler rammer et objekt, skaber de en skygge på en film eller en digital detektor. Jo tættere objektet er, jo mørkere er skyggen.

Hvad bruger man en røntgenundersøgelse til?

Røntgenstråler anvendes oftest til at undersøge knogler og tænder samt til at lokalisere fremmedlegemer i kroppen, f.eks. mønter, der er slugt. De kan også bruges til at påvise visse typer tumorer.

Hvad er ultralyd?

Ultralyd er en type lydbølger med højere frekvenser end dem, som mennesker kan høre. Når ultralydsbølger rammer et objekt, preller de tilbage og skaber et billede på en skærm.

Hvad bruger man en ultralydundersøgelse til?

Ultralyd bruges oftest til at undersøge maveorganer som lever, galdeblære og bugspytkirtel. Det kan også bruges til at undersøge hjertet, blodkarrene og fostre under graviditeten.

image

Både røntgenstråler og ultralyd betragtes som sikre diagnostiske redskaber. De anvender meget lave niveauer af ioniserende stråling, som ikke har vist sig at være skadelig i diagnostiske doser.

Hvor kan jeg få foretaget en røntgenundersøgelse eller en ultralydundersøgelse?

Du kan bestille tid til en røntgenundersøgelse eller en ultralydsscanning på en røntgenklinik som for eksempel https://www.noerrevold.dk/. Din praktiserende læge kan også henvise dig til en røntgen- eller ultralydsscanning på et hospital.

Hvordan forbereder jeg mig til en røntgenundersøgelse?

Du behøver ikke at gøre noget særligt for at forberede dig til en røntgenundersøgelse. Du skal blot have behageligt tøj på, som ikke har metalknapper, lynlåse eller trykknapper.

Hvordan forbereder jeg mig til en ultralydsundersøgelse?

Hvis du skal have foretaget en ultralydsundersøgelse af din mave, skal du faste i seks timer før undersøgelsen. Det betyder, at du ikke må spise eller drikke noget, ikke engang vand. Du kan tage din sædvanlige medicin i denne periode. Hvis du skal have foretaget en ultralydsundersøgelse af dit bækken, skal du tømme din blære inden undersøgelsen.